Inici » Blog » Els 3 tombs

Els 3 tombs

  • Cesca 

 A 15 km de Ca la Laia, tradicional desfilada de Sant Antoni i fira dels Tres Tombs

Diumenge a la Rambla la Girada té lloc el tradicionals Tres Tombs de Sant Antoni, una oportunitat per veure cavalls i els seus genets. També per passejar entre les parades d’artesans instal·lades a la Rambla Sant Francesc.

Els tres Tombs s’iniciaran a les 13 hores però les parades d’artesans les podeu visitar des de les 10 hores.

Explicar l’origen dels Tres Tombs i no parlar de Sant Antoni, és tasca impossible, però ens centrarem en el que realment ens interessa l’origen de la nostra festa.
Ens traslladem al que possiblement és la primera constància escrita de la festa, per fer-ho necessitem nomenar a Joan Amades i el Costumari Català. Amb tota diversitat de detalls en transporta al segle XV. Per explicar-nos una anècdota del 1432 on el Savi Consell de Barcelona va haver d’intervenir per mitjançar entre els tres gremis organitzadors dels Tres Tombs. Amades també ens parla de les banderes i estàndards gremials peces clau en aquesta festa i dels rituals; Les curses, les fogueres, les danses i la rifa del porc.
El que si tenim clar, és que els Tres Tombs se celebraven el dia 17 de gener en honor a Sant Antoni patró dels animals de peu rodó. Aquesta festa religiosa per venerar el Sant adopta el nom de Tres Tombs. És en aquest punt on trobem diverses opcions de per què tres tombs i no dos o quatre.

Si continuem amb l’origen religios es diu que els participants als Tres Tombs, donaven tres tombs al voltant de l’església on es realitzava la benedicció de les cavalleries. El primer tomb era per demanar protecció, el segon tomb era per demanar una bona collita i el tercer era per fer fugir als dimonis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

eighteen − ten =